Nieuws
Nieuws
L&T Finance houdt u op de hoogte van het laatste nieuws

EU pakt wanbetalers aan

De Europese Unie gaat werk maken van wanbetalers. Vanaf 16 maart moeten bedrijven in principe hun facturen binnen 60 dagen betalen. 

 

Overheidsinstanties zijn voortaan verplicht binnen 30 kalenderdagen een rekening te vereffenen. Dat benadrukte de Europese Commissie in Brussel dinsdag.

 

Na Europese afspraken om betalingsachterstanden te bestrijden, moeten de EU-lidstaten uiterlijk zaterdag hun nationale wetgeving hebben aangepast. Nederland is een van de negen landen die dat al deed, aldus een zegsman van de commissie.

 

Te late betalingen zijn de Europese Commissie een doorn in het oog. Elke dag gaan overal in Europa tientallen kleine en middelgrote ondernemingen failliet omdat ze hun rekeningen niet betaald krijgen. Dat is slecht voor de economie, aldus Europees commissaris Antonio Tajani (Industrie en Ondernemerschap).

 

Wanbetalingen grote bedreiging

Voor Brussel speelt het midden- en kleinbedrijf een sleutelrol bij het scheppen van nieuwe banen. Wanbetalingen worden beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor de sector.

 

Gemiddeld betalen overheidsinstanties in de EU hun rekeningen na 61 dagen. Maar er zijn grote verschillen per lidstaat. In Frankrijk wordt de factuur na 52 dagen voldaan. In Spanje en Portugal duurt dat gemiddeld 140 dagen.

 

In Italië en Griekenland moeten ondernemingen ruim 180 dagen wachten voordat de overheid een rekening betaalt.

 

Bron: www.nu.nl

Arianne Sulman
'L&T Finance staat ons bij met deskundig juridisch advies'
Bekijk alle referenties