Nieuws
Nieuws
L&T Finance houdt u op de hoogte van het laatste nieuws

Rechters leggen bom onder payrolling

Payrolling komt steeds verder onder druk te staan. Voor de derde keer in een half jaar tijd heeft een rechter in juni een uitspraak ten nadele van de constructie gedaan.

 

"Er wordt een bom onder payrolling gelegd",  stelt Pascal Kruit, arbeidsrechtadvocaat  bij Ten Holter Noordam. "Rechters prikken steeds vaker door deze papieren constructies heen.  Er lijkt sprake te zijn van een sneeuwbaleffect."

 

Payrolling ligt onder vuur, omdat werknemers via deze constructie minder rechten hebben dan hun collega’s die gewoon in dienst zijn. Payrollbedrijven nemen de administratieve en juridische aspecten over die horen bij het hebben van personeel. Zij worden daardoor de juridische werkgever van de werknemer.

 

"Werkgevers maken gebruik van payrolling om werknemersrisico’s, zoals ziekte en ontslag, te omzeilen. Voor een paar euro extra per uur nemen payrollingorganisaties die risico’s over", licht Kruit toe.

 

Ontslag

Aan het begin van dit jaar oordeelde de kantonrechter in Enschede dat niet het payrollbedrijf, maar de feitelijke werkgever verantwoordelijk is voor het ontslag van de werknemer. In juni vond de rechtbank in Den Haag dat de feitelijke werkgever degene is die het risico draagt bij de uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen.

 

"Die uitspraken zijn echt iets van de laatste tijd", aldus Kruit. "Rechters zien ook dat steeds meer werkgevers gebruikmaken van payrolling. Ook in het sociaal akkoord zie je terug dat de roep om de aanpak van flexibele arbeidsrelaties sterker wordt."

 

Met de uitspraken wordt duidelijk dat payrolling voor werkgevers eigenlijk geen bestaansrecht meer heeft als het aankomt op het indammen van arbeidsrechtelijke risico’s. "Uiteindelijk zou het zover kunnen komen dat payrolling niet meer kan", aldus Kruit. "Maar voor het zover is wordt er waarschijnlijk eerst nog jaren doorgeprocedeerd."

 

Payrollingorganisaties moeten dan terugkeren naar hun oorspronkelijke bedrijfsmodel, waarin zij alleen de salarisadministratie op zich nemen, in plaats van als 'formeel werkgever' te functioneren.

 

Bron: www.nu.nl

Eef M. Treurniet Nicolaas directeur
'Dankzij L&T Finance houden wij onze cashflow maandelijks op orde!'
Bekijk alle referenties