Nieuws
Nieuws
L&T Finance houdt u op de hoogte van het laatste nieuws

Vooral klein bedrijf krijgt moeilijk lening

Vooral de kredietverlening aan kleine bedrijven in Nederland hapert. Die aan middelgrote en grote bedrijven loopt veel minder slecht, bleek woensdag uit percentages die minister Henk Kamp van Economische Zaken in een Kamerdebat naar voren bracht.

 

Bij kleine bedrijven (tot 50 werknemers) wordt 52 procent van de aanvragen voor een lening door een bank geweigerd. Bij de middelgrote bedrijven (tussen de 50 en 250 werknemers) ligt dat op 28 procent en bij de grote(re) bedrijven op 6 procent.

 

Het kabinet besloot in september dat de kredietinstelling Qredits - naast de microkredieten die Qredits al 5 jaar verstrekt - ook de mogelijkheid krijgt leningen tot 150.000 euro te verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf als die bij banken bot vangen. Het kapitaal van Qredits werd daarvoor verdubbeld. Qredits verstrekte eerder deze week voor het eerst zo'n lening.

 

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei in hetzelfde Kamerdebat dat banken onder meer moeilijk geld kunnen uitlenen omdat de kredieten die ze hebben uitstaan nauwelijks worden afgelost. Ook wordt er kritisch gekeken naar aanvragen, "ten dele ook terecht'', aldus de minister.

 

Onlangs bleek uit informatie van De Nederlandsche Bank dat banken aan bedrijven steeds minder krediet verstrekken. In september hadden de banken 6 miljard euro minder aan leningen uitstaan dan de maand ervoor. In totaal hadden de Nederlandse banken eind september 345 miljard euro aan leningen aan het bedrijfsleven uitstaan.

 

Bron: www.nu.nl

Mike Cordewener
'L&T Finance is op rechtsbijstand onze partner!'
Bekijk alle referenties